Jämställdhet eller jämlikhet
- vi reder ut begreppen
Vad är skillnaden mellan jämställdhet och jämlikhet? För många kan det vara förvirrande. Här förklarar vi skillnaderna och varför båda begreppen är viktiga för en rättvis arbetsplats och ett inkluderande samhälle.
Vad är jämställdhet och jämlikhet?
Jämställdhet innebär att kvinnor och män ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla områden i livet. Det handlar om att ingen ska behandlas annorlunda eller sämre på grund av sitt kön, utan ha samma chans att påverka sina liv och samhället.
Jämlikhet är ett bredare begrepp som inkluderar alla oavsett kön, ålder, etniskt ursprung, sexuell läggning och funktionsförmåga. Alla ska värderas lika, och i ett jämlikt samhälle spelar dessa faktorer ingen roll.
Varför är jämställdhet viktigt på arbetsplatsen?
Att öka jämställdheten på arbetsplatsen leder till bättre beslutsfattande och högre lönsamhet. Studier visar att företag med jämställda ledningsgrupper presterar bättre ekonomiskt. Dessutom attraherar företag som prioriterar jämställdhet topptalanger och har högre medarbetarengagemang.
Kvantitativa och kvalitativa perspektiv
Jämställdhet kan mätas kvantitativt genom att se på andelen kvinnor i ledningsgrupper eller andra nyckelpositioner. Men det är också viktigt att förstå de kvalitativa aspekterna – att granska normer, attityder och värderingar som påverkar jämställdhetsarbetet.